Nyckelord

1-åring med diabetes!

  • Viktoria H
  • Trådskapare

Viktoria H skapade ämnet 1-åring med diabetes!

Hej!
Vet inte riktigt vart man ska vända sig, men provar att skicka min undran till er och hoppas på svar.
Min systers son som är 1 år och 3 månader har fått diabetes för 4 veckor sedan, hamnade på akuten där de i 8 timmar försökte hitta en infart, han var nära på att stryka med. De fick ligga inne på sjukhuset en vecka, sedan skickades de hem på permision under helgen, när de kom tillbaka var deras rum "utlånat" och sjukhuset tyckte att de lika gärna kunde åka hem igen då de verkade ha koll på läget. Pojken har nästan dagligen ett blodsocker som pendlar mellan 1,5 och 27! snittet under dagarna ligger på 12-15. Föräldrarna tar blodsockret 2 ggr/timme (även nattetid) då det pendlar så mycket att detta är ett måste! De får ingen hjälp från sjukhuset förutom en diabetessköterska som de har träffat ca 3 ggr, hon verkar ej ha någon erfarenhet och bokar in dom på fel tider, har ej tid för dom osv...Dom har fått "låna" en insulinpump, dock visste ej sköterskan hur denna fungerar och de har fått ta reda på all information själva via internet. Läkaren har de bara träffat en gång, innan de åkte hem, ingen uppföljning. De blev heller inte informerade om att det det finns något som heter Glukagonspruta, vilket dom själva läst sig till som med allt annat! Det känns som att allt hänger på en skör tråd, pojken kan ju hamna i koma vilken sekund som helst med så pendlande blodsocker! De har till råga på allt en nyfödd (2 veckor gammal) att ta hand om mitt i allt! Min fråga är om det är såhär det ska gå till? Kan dom inte få hjälp på något sätt, eller är det riktigt att de själva ska sköta vården hemma? Borde inte pojken ligga inlagd tills hans kropp slutar producera eget insulin så att det blir något stabilare? Kan dom få hjälp med läkarvård i hemmet? Finns det någonstans man kan vända sig med sådana här frågor? Sjukhuset i vårt län verkar varken ha kunskap eller tid att svara på några frågor! Föräldrarna är så slutkörda att de inte ens har orken att försöka få hjälp! Väldigt tacksam för svar! Med vänliga hälsningar Viktoria Holmberg
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet 1-åring med diabetes!

Hej!
Det sliter hårt i hjärtat när ett barn får diabetes typ 1, särskilt när din systerson är så liten. Man vill först inte tro det. Är kanske något fel? Hur får man bra hjälp?

Föräldrarna har mitt i chocken fått lov att lära sig kolla blodsocker och ge insulin. Nu kämpar de hemma dag och natt för att barnet ska må bra. De kämpar också för att förstå hur de ska styra behandlingen på bästa sätt. De första veckorna brukar insulinbehovet minska efterhand som kroppen kommer i bättre balans. Det krävs då en hel del justeringar av doserna. Det är inte så lätt. Men det kommer att lyckas!

Vilket stöd finns?
  • Specialkunniga diabetessköterskor är tillgängliga på telefon dagtid. Föräldern ringer när man behöver. Man lämnar sitt tel nr när sköterskorna är upptagna. Det behövs många samtal i början!
  • Man kommer efterhand på många uppföljande besök till specialkunnig diabetessköterska och barnläkare. De jobbar i team. Föräldern lär snart känna dem
  • Man kan någon gång behöva vara på sjukhuset igen under några dagar. Man pratar med diabetessköterskan eller akuten om det. Kanske om blodsockret svänger alltför mycket och man inte mår bra.
  • Oftast är det bästa att fokusera på livet med diabetes i vardagen hemma.
  • Om man ska prova med insulinpump startar man detta på sjukhuset under trygga former. Ofta är det tillverkarens personal som hjälper till att utbilda föräldrarna på den valda pumpen. Sköterskan har kanske inte det uppdraget men förmedlar isåfall kontakten.
l
Bästa rådet till dig och din syster tror vi är: Prata med diabetesteamet

Till sist, om något i vården någon gång skulle upplevas fel ska man direkt prata med berörd personal. Skulle en oro kvarstå att något är allvarligt fel kontaktar man i nästa steg verksamhetschefen.

Var det här svar på din fråga? Vad säger andra?
Vänliga hälsningar, Sam

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samlenhakerraniljo