Nyckelord

koncentrationssvårigheter och ilska

  • anni
  • Trådskapare

anni skapade ämnet koncentrationssvårigheter och ilska

Hej!
Jag har en son med typ 1 diabetes som har varit sjuk i ett halvår nu. Vi har nu på sista tiden börjat märka en förändring i hans beteende. Både skolan och hans innebandytränare upplever honom som mer frånvarande i sinnet, koncentrationssvårigheter och betydligt mer attityd. Inte alltid arg men relativt uppkäftig. Detta behöver absolut inte ha med diabetesen att göra men är fundersam om det ändå finns någon koppling? Skulle vilja utesluta all ev. somatisk påverkan. Vet att de för ett antal månader sedan tog celiakiprover, och de visade negativt. Han har också träffat psykolog, som menar att han är en helt normal pojke i sina funderingar. Finns det något annat ni tänker när ni hör problemställningen?
Vill så gärna att min son mår bra.

Tacksam för alla tips och funderingar.
MVH Anna
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet koncentrationssvårigheter och ilska

Vad bra att din son tränar innebandy! Och vad bra att vuxna omkring reagerar på förändringar i humör och koncentration, som börjar märkas omkring ett halvår efter att din son fått diabetes.

Ni andra, dela gärna era erfarenheter och tankar:)

Allmänt kan man i en läkares perspektiv tänka på olika saker, så svaret blir lite långt.
Ibland kan också flera saker påverka samtidigt.

Man behöver först ta reda på: Hur ligger blodsockret vid de tillfällen som beskrivs? Är det kanske högt? Är det kanske lågt? Det kan absolut påverka humör och koncentration. Hjälper druvsocker eller söt dryck?

En mycket sorglig sak med diabetes typ 1 är att kroppen inte längre själv kan styra upp en lagom blodsockernivå. Man måste därför styra detta själv, hela tiden. Om humöret blir annorlunda vid träningar och matcher går tankarna gärna till att blodsockret kanske sjunker snabbt eller blivit lågt.

För att det ska fungera bra vid träning och matcher behöver man testa fram sina egna lösningar för den träningsform och intensitet det för tillfället handlar om. Man kollar blodsocker redan innan träningen för att veta vart blodsockret är på väg. Man tillför extra kolhydrater t ex frukt eller söt dryck med särskilt utprovad timing, för att det inte ska bli lågt. Läs mer detaljerat om hur man gör vid motion och träning och ta en titt på sidan Peters goda råd.

Det är också tänkbart att den lilla insulinproduktion som många haft kvar en tid efter insjuknandet håller på att försvinna ungefär efter ett halvår. Det kan visa sig i att blodsockret efterhand blir mer svängigt och det krävs mer aktiv provtagning och styrning av behandlingen. Det skulle kunna förklara om det till en början gick någorlunda smidigt och kanske börjat bli lite svårare nu att styra blodsockret.

En annan tanke är om sonen alltmer börjar inse och känna in att han har fått en allvarlig livslång sjukdom. Med allt vad den innebär av ständiga blodsockerkontroller, insulindoser och att själv tänka på att förebygga och behandla känningar i skola och idrott inte minst.

Och till sist, oavsett begåvningsnivå så kan vissa barn ha osynliga medfödda koncentrationssvårigheter. Det kan ibland märkas mer när kraven höjs, som man börjat på ny skola eller nytt stadium, eller kanske när man fått en livslång sjukdom.
Om det verkar ha blivit allmänt svårare att må bra och arbeta bra i skolan kan lärarna överväga att göra en pedagogisk bedömning. Med hjälp av den kan man sedan se över hur skola, elev och familj tillsammans kan göra det bättre.

Till att börja med, att mäta blodsocker i de situationer man lyft kan vara en bra idé. Ring gärna diabetesteamet och diskutera mer om hur det är för just din son.

Var det här svar på din fråga?

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samlenhakerraniljo