Nyckelord

Glukossensor med larm på natten?

  • lenny.skayelife
  • Trådskapare

lenny.skayelife skapade ämnet Glukossensor

Hejsan!

Jag har haft problem med mitt blodsocker ett antal gånger.
Dem senaste gångarna när jag har fått hypoglykemi, så har en av mina armar gått ur led.

Nu hade jag hypoglykemi igen igår natt, o när jag vaknade så hade båda armarna hoppat ur led.
Så nu får jag va sjukskriven i minst 3 veckor, men jag är ständigt rädd för att det ska hända igen.

Finns det någon som vet om det finns nåt som kan larma ifall mitt blodsocker börjar bli lågt, så att jag kan hinna vakna o få upp mitt blodsocker igen innan det är försent?

På förhand tack!

-Lenny
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet Glukossensor

Hej, det låter som du har haft oturen att få allvarligt lågt blodsocker på natten flera gånger? Sådär ska det inte behöva vara!

Vad beror det på?
Vad hände på dagen och kvällen innan?

Finns det något du kan göra annorlunda? Till exempel att minska något på långverkande kvällsdos efter dagar/kvällar med extra mycket kanske kroppsarbete, träning, dans, sex eller något annat där du ibland rör dig mer? Att röra sig mer brukar öka insulinets effekt!

Något i behandlingen behöver kanske ändras eftersom det låga verkar komma igen och igen? Ibland kan till exempel ett annat långverkande insulin ha en effektprofil som passar lite bättre.

Att mäta några hela dygn och jämföra kurvor kan hjälpa dig och diabetesteamet se vad som händer. Då blir det lättare att se vad och när du kan justera i behandlingen.

Rekommenderar starkt att du i detta läge - och på direkten -ringer ditt diabetesteam för att få mer hjälp! De har koll på vilka sensorer och andra saker du kan och bör få testa i det här jobbiga läget.

De kan också hjälpa dig att steg för steg ställa in behandlingen bättre så risken för allvarligt lågt på natten minskar. Det brukar alltid finnas fler vägar att prova för att göra det bättre!

Rent tekniskt finns en del sensorer med viss möjlighet till larm. Men det bästa rådet brukar vara att först och främst se över behandlingen ordentligt tillsammans med diabetesteamet.

Målet ska såklart vara att du ska inte behöva få allvarligt lågt på natten! Det är jättejobbigt att ha det så och du blir helt naturligt rädd och orolig. Många andra har råkat ut för precis detta och känt den rädslan.

Använd oron till drivkraft att söka mer hjälp från diabetesteamet, och ge er inte förrän behandlingen funkar som den ska och du är trygg! Ring dem nu, och boka samtidigt ett extra möte med dem snarast

Läs på Diabit här om sensorer

Läs här om sockerkurvor

Läs här om att välja insulindoser

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samlenhakerraniljo