Nyckelord

Bör han räkna kolhydrater

  • Tiji
  • Trådskapare

Tiji skapade ämnet Bör han räkna kolhydrater

Hej,
Min lillebror blev diagnoserad med diabetes klass 1 för 4 månader sen, jag är 30 år och han är 11 år. Jag har varit bortrest under dessa 4 månader och har inte varit delaktig i information från sjukhus eller behandlingen. Min mamma och pappa är skilda sen några år tillbaka och har inte den bästa relationen.

Min lillebror är väldigt noggrann med att räkna kolhydrater, till den nivå att han själv kollar innehållsförteckningar och väger fikat när vi var på kalas. Min mamma och syster säger att han är för noggrann, att han kan utveckla en ätstörning och att jag borde försöka prata med honom så att han slutar vara så noggrann med sitt kolhyrdatsräknande, han blir arg när min mamma och syster nämner de.

Min pappa (som är den som min lillebror bor hos 90% av tiden) säger att de är bra att han är noggrann och även om de kan kännas omständigt så ska jag ha tålamod och hjälpa honom med räknandet så gott jag kan. Att han har fått beröm från sjukhuset för sina goda värden.

Jag vet inte vem jag ska lyssna på och jag vill hjälpa och stötta min bror så mycket jag kan. Är det bra att han räknar kolhydrater så pass noga som han gör eller är/kan de bli ett problem?
Tack på förhand!
#1

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet Bör han räkna kolhydrater

Hej! Tack för en väldigt bra fråga. Svaret blir långt!

Det är din bror med föräldrar och hans vårdteam som hjälps åt att utveckla en bra behandling för honom. Det är bra och viktigt att alla i familjen tar in den nya kunskapen. Då kan ni tillsammans stötta din bror med samma tänk.

Föräldrar kan ibland ha olösta konflikter, men deras barns hälsa kommer såklart först. Ett tips isf är att det brukar finnas råd och stöd att få till exempel genom kommunen för föräldrar som ibland har lite svårt att samarbeta.

Eftersom din bror och föräldrarna gör det mesta i behandlingen själva behöver de testa det nya de lär sig och se vad som funkar bra. Med ert stöd kommer han alltmer att kunna utveckla sin egen förmåga att förstå och behandla sjukdomen på bästa sätt.

Har man diabetes typ 1 är det till exempel bra att utveckla sin medvetenhet om kolhydraterna i det man äter. Det blir lättare så att fatta de beslut som krävs varje dag om till exempel insulindoserna. Det beror på att det är främst kolhydraterna som behöver insulin för att tas upp i kroppen och användas som energi.

Man kan lära sig räkna på mängden kolhydrater i en viss måltid och ha med i tänket när man väljer en insulindos.

Så det låter för mig som att din bror gör det bästa möjliga ett barn kan göra av situationen. Att aktivt hålla koll på det sätt du skriver är en väg att börja bygga upp den kunskap och ”kolhydratmedvetenhet” som han alltmer kommer att behöva som ung med diabetes typ 1 och under hela sitt liv.

En svensk app för barn och föräldrar att testa och som ni kanske redan hittat heter Kolhydratkollen, passande nog. Och på din fråga, ätstörningar orsakas inte av att man lär sig räkna kolhydrater vid diabetes typ 1.

Ett tips till närstående som kanske inte riktigt hängt med är att ni först själva försöker lära er det som din lillebror redan lärt sig. Det är ofta bra att fråga på ett nyfiket och ödmjukt sätt hur ett barn gör och tänker, lyssna noga - och försöka förstå mer och mer.

Att ifrågasätta så som du beskriver vore mindre välbetänkt och kan skapa stress och förvirring. Inte konstigt att din bror blir arg, jag får själv ont i magen när jag läser om det. Det är isf bättre att först prata med hans diabetesteam och reda ut de sakfrågor det undras över, så ni vuxna kan dra åt samma håll sedan.

Kontakterna med vårdteamet fortsätter hela tiden. Ni som undrar över behandlingen, följ med vid nästa besök och lyft era frågor direkt med diabetesteamet!

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#2

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 1

Tiji svarade på ämnet Bör han räkna kolhydrater

Tack så mycket för informationen, det hjälpte mig mycket!
Jag har bett om att få vara med vid nästa besök på sjukhuset och jag kommer även att försöka ställa frågor till min lillebror och vara lyhörd. Jag vill få kunskap både för att själv känna mig trygg och så att han känner sig trygg med att jag kan hjälpa honom om de behövs, eftersom han ibland sover över hos mig.
#3

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

  • Inlägg: 136

sam svarade på ämnet Bör han räkna kolhydrater

Det låter jättebra!

Det finns många åsikter om kolhydraträkning. Det kan säkert göras på olika sätt och olika noga. Men jag tänker att din bror lär sig mycket genom att göra det han nu gör...

Sam Nordfeldt
Överläkare, specialist i Barnmedicin och i Barn- och ungdomspsykiatri
BUP, Akademiska sjukhuset, Uppsala.
#4

Välkommen! Logga in eller Skapa ett konto för att svara på ämnet.

Moderatorer: samlenhakerraniljo