Kvot + 500-regel + 100-regel
Dosräknare

Välkommen till Diabit!

Här hittar du information om diabetes typ 1 hos barn och unga, 
från specialiserad vårdpersonal, unga med typ 1 och närstående.

Diabit upphör 31 mars 2019 - läs mer...
 

Webb för unga med diabetes får Vitalis-stipendiet

Vi vill förena det bästa av två världar.

Så förklarar barnläkaren Sam Nordfeldt framgången för Diabit.se
– en ovanligt lyckad kombination av mötesplats och medicinsk informationssajt, som tilldelas årets Vitalis-stipendium.

>> Svenska Mässan och IT-företaget Tieto står bakom Vitalis-stipendiet som årligen utdelas till innovativa IT-projekt, dels inom kommunsektorn, dels inom den landstingsstyrda vården.

Årets stipendier, på vardera 25 000 kr, utdelades 5 april, öppningsdagen av Vitalis, Nordens största konferens och mässa om eHälsa.

>> På landstingssidan belönas Diabit.se, med fakta från diabetesteamen vid Barn- och ungdomsmedicinska klinikerna i Jönköping och Linköping.

Webbtjänsten ger medicinska råd och upplysningar men är samtidigt ett community där barn och ungdomar med diabetes, kan blogga och chatta, ställa frågor, utbyta erfarenheter och få stöd av varandra.

Men webbplatsen är inte bara till för de unga. Även vuxna, föräldrar, skol- och vårdpersonal kan hitta matnyttig kunskap. Personal kan ta del av patienters perspektiv i forum och bloggar.

Under försöksperioden 2009-2010 har Diabit.se haft 60 000 besök. Sajten drivs av vårdpersonal och är fri från annonser.

VITALIS


Vi firar med ett nytt Öppet forum där man kan ställa frågor även till personal, säger Sam Nordfeldt, barnläkare och forskare, som tillsammans med dietist Kerstin Ramfelt, lokalredaktör i Barndiabetesteamet i Jönköping, tog emot stipendiet på Vitalis.

Nu är försöket avslutat men han föreslår att webbtjänsten ska fortsätta drivas permanent, i landstingens regi.
– Den är alldeles för värdefull för att släckas ned. Vi vet att den inspirerat många unga att lära sig mer om sin sjukdom och hur man kan leva med den.

Vill du veta mer:

Kontakt Barn- och Ungdomssjukhuset, Linköping:
Lena Hanberger, sjuksköterska, lokalredaktör diabit.se
lena.hanberger (at) lio.se

Kontakt Länssjuksjukhuset Ryhov, Jönköping:
Kerstin Ramfelt, dietist, lokalredaktör diabit.se
kerstin.ramfelt (at) lj.se


NYTT 5 APRIL 2011

Vitalis-stipendiet 2011 premierar diabit.se

Feb 2011
Vitalis-stipendiet premierar personal inom vård & omsorg som genom nytänkande utvecklar användarnära innovationer. Läs mer >>


Sep 2010

Kvaliteten i barndiabetesvården måste höjas, enligt ny doktorsavhandling av sjuksköterska
Pressmeddelande från Linköpings Universitet 24 sep 2010 >>

Hitta Lenas Hanbergers doktorsavhandling online >>


Den 13 nov 2009

Diabeteswebb för unga blev succé

Mest besökt på Diabit under första året >>

Den 4 dec 2008
Webbplats om diabetes vann Sjukvårdens IT-pris
Pressmeddelande från Linköpings Universitet >>


Den 19 november 2008

Öppna Diabit till final i vårdens IT- tävling
Ny information om tävlingen Sjukvårdens IT-pris 2008 >>


Den 13 november 2008

Webbplats för barn och unga med diabetes - lanseras på Världsdiabetesdagen
Pressmeddelande från Linköpings Universitet ››

I morgon den 14 november är det Världsdiabetesdagen, en dag då sjukdomen diabetes runt om i världen uppmärksammas lite extra. Samma dag lanseras också diabit.se - en webbplats för barn och unga med diabetes.  Bakom webbplatsen, som innehåller såväl diskussionsforum, bloggar som fakta, står forskare vid Linköpings Universitet tillsammans med diabetesteamen vid barnklinikerna i Linköping och Jönköping.

Webbplatsen består av flera olika delar och riktar sig till barn och ungdomar som har diabetes, deras familjer, vårdteam, skolpersonal och andra i den drabbades närhet som till exempel idrottstränare. Webbplatsen är unik i sitt slag då den drivs av vårdpersonal i samverkan med patienter, utan kommersiella aktörer.

– Syftet är att bidra till att barn och unga med diabetes och deras omgivning ska lyckas hantera sjukdomen på bästa sätt. Webbplatsen ökar möjligheten till kommunikation med andra som har egen erfarenhet av sjukdomen, och underlättar samtidigt kontakterna med vårdteamet. Det handlar förstås också om att ge stöd i form av kunskap och utbildning, säger Sam Nordfeldt, läkare och forskare som är en av initiativtagarna till projektet.

Många engagerade
Webbplatsen utvecklades i ett forskningsprojekt och har funnits tillgänglig för en avgränsad grupp sedan 2006. Under projektets gång har det framkommit önskemål från flera grupper av användare att öppna upp den för andra.

– Det är många yrkeskategorier som har deltagit i Diabit. Det har varit fantastiskt roligt att samarbeta med så många. Både sjuksköterskor, läkare, dietister och kuratorer vid mottagningarna, och dessutom skolsköterskor, har engagerat sig i att ta fram informationen som finns både som text och film på webbplatsen, säger Sam Nordfeldt.

Diabit är ett unikt projekt inom vårdsektorn som Sam och sjuksköterskan Lena Hanberger tror kan inspirera även när det gäller andra sjukdomar och åldersgrupper.

– Generellt kan man väl säga att vi inom vårdsektorn har varit ganska sena med att ta till oss och att nyttja det nya kommunikationslandskapets fördelar. Webben är ett förstahandsval för allt fler och en fantastisk möjlighet att skapa dialog. På Diabit kan barn, ungdomar, föräldrar och personal på ett enkelt och lättsamt sätt kommunicera och lära av varandra, avslutar Sam och Lena.

Presskontakt
Projektledare Sam Nordfeldt, läkare/forskare Landstinget i Östergötland och Hälsouniversitetet i Linköping Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Kerstin Ramfelt, dietist, lokalredaktör barndiabetesteamet Ryhov Jönköping Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Lena Hanberger sjuksköterska/doktorand, lokalredaktör barndiabetesteamet Universitetssjukhuset Linköping Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Comments (0)

Inga kommentarer


Lämna feedback

  1. Lämna synpunkter på artikeln till redaktionen
Attachments (0 / 3)
COM_KOMENTO_SHARE_LOCATION