Diabit - Typ 1 diabetes hos barn och unga

Fick du diabetes de senaste 6 mån och har fyllt 12?

Flera forskargrupper i olika länder fortsätter att pröva diabetesvaccinet Diamyd (GAD-alum) på olika sätt. Det är samma vaccin som tidigare verkat lovande men i de första kontrollerade studierna inte visat tillräcklig effekt.

I en kontrollerad studie jämförs en grupp som får aktivt vaccin med en kontrollgrupp som inte får vaccinet. I kontrollerade studier är det ofta först när studien är klar som forskarna och du får veta vilken grupp du tillhört. Studien kallas dubbelt blindad om ingen vet under studietiden vem som fått aktivt ämne eller är i kontrollgruppen.

En svensk forskargrupp har börjat pröva ett nytt sätt där man gett vaccinet som injektion i en lymfkörtel. Deltagarna fick också ta extra D-vitamin. En första pilotstudie med 12 deltagare har gått bra under 6 månader, och nu har en internationell kontrollerad studie startat. Läs mer på Diabetesportalen. Studien leds av en mycket kunnig och erfaren senior forskare, prof emeritus Johnny Ludvigsson.

I nuläget behövs deltagare till en kontrollerad studie av vaccinet Diamyd (GAD-alum) direkt i lymfkörtel i kombination med intag av D-vitamin. I studien utvärderas behandlingens effekt på den kvarvarande förmågan att bilda insulin.
Forskarna söker 80 deltagare i åldrarna 12-24 år som fått diabetes typ 1 under det senaste halvåret.

På länken nedan ser du sjukhus som deltar, kontaktuppgifter samt information från forskargruppen.
Läs mer på http://www.diagnode-2.com/se

Senast uppdaterad måndag, 26 februari 2018

Skriv ut

Tyck till om innehållet

Comments

  • No comments found